Nu är det åter dags att söka praktikplats för er som är studenter i slutet av era utbildningar. Ett insidertips till er är att bara söka de tjänster som ni verkligen vill ha eftersom UD har insett att de som söker för många tjänster (vilket de tydligen kan se numera) förvisso är meriterade och ambitiösa, men de tackar oftare nej till tjänsten de erbjuds eftersom de fått någon annan roligare tjänst på något annat ställe i världen. Det innebär extrajobb för UD:s rekryterare och tjänstemän, så specificera i ansökan att du sökt tjänsten i XX för att du är intresserad av just den. Det torde gå att söka flera tjänster på samma tema (t ex söka samtliga praktikantplatser i Peking, Shanghai och Hong Kong) med motiveringen att man är intresserad av just Kina. Notera att det är en fördel att du har en utbildning i statskunskap, ekonomi eller juridik förutom att du kan kinesiska, särskilt för länderna utanför Kinasfären. Sista ansökningsdatum är 2018-03-26.

Notera att du måste vara svensk medborgare för att få söka och även behöver gå igenom en säkerhetskontroll (för att se att du inte arbetar på uppdrag för annan stat) innan du kan erbjudas praktikplatsen. Praktikplatserna är oavlönade och man måste själv ombesörja boende och se till att tjänsten är relevant för din utbildning och helst ingår som studiemedelsberättigad praktik i dina studier. Du måste också se till att du har en giltig sjukförsäkring för utlandet under den termin du är borta. För er som är arbetslösa kan man få praktikplats på UD i Stockholm via Arbetsförmedlingen, som man alltså måste vara registrerad hos. Läs mer här.

De praktikplatser som kan vara av särskilt intresse för er som håller på med kinesiska och Kina är följande:

UD ASO, dvs UD:s Asien och Oceanienenhet där de söker tre praktikanter för Sydasien (Indien), Sydostasien och Kina. Både Erik Widman och Henrik Bergqvist är gamla Kinadiplomater som arbetat i Peking. Fördelen med att söka praktik här är att om du är riktigt duktig så kan du få vikariat på UD i Stockholm, vilket kan lägga grunden för en framtida karriär som diplomat.

Peking, Kina: Inför hösten söker de tre praktikanter, en vardera till sektionen för politiska sektionen, kultursektionen samt på sektionen för offentlig diplomati, press och kommunikation.

Shanghai, Kina: En praktikant sökes med inriktning främjande och handel.

Andra intressanta platser med Kina-koppling är vår representation i Sydostasien:

Yangon, Myanmar: För Sverige är Myanmar/Burma ett biståndsland, men Kina har väldigt stora intressen i Myanmar/Burma, både ekonomiskt och politiskt. Kanske kan en praktikant med kinesisk inriktning vara av intresse för vår representation där?

Bangkok, Thailand: Söker två praktikanter till politik och främjande och en praktikant för utvecklingssamarbete.

Kuala Lumpur, Malaysia: En praktikant sökes. Malaysia har en stor kinesisk befolkning.

Manila, Filippinerna: En praktikant sökes till ”miniambassaden”, och beroende på din bakgrund får du arbetsuppgifter. Kanske intressant att ha en kinesisktalande person där som kan kommunicera med kineserna som är i Filippinerna och investerar?

Hanoi, Vietnam: Söker två praktikanter, en med inriktning handel, ekonomi och främjande medan den andra praktikantens huvudsakliga arbetsområde blir politik och mänskliga rättigheter.

Singapore söker som vanligt två praktikanter: en till ambassadens avdelning för ekonomiska och politiska frågor och den andra till försvarsavdelning.

I Östasien finns även praktikplatser i Japan och Sydkorea.

Tokyo, Japan: Söker praktikanter till sektionen för kommunikation och främjande, sektionen för politik och ekonomi samt till sektionen  för innovation, forskning och högre utbildning. Totalt söks tre praktikanter, en för vardera sektion. I år firar Sverige 150 år av diplomatiska relationer med Japan, så det kommer att ingå i arbetet.

Seoul, Sydkorea: Söker en praktikant, som gärna får ha Östasien-inriktning på sina studier (förmodligen smäller koreanska betydligt högre än kinesiska).

Ovanpå dessa finns även praktikplatser i New Delhi, Mumbai, samt i flera Kina-intressanta afrikanska länder som Sudan och Etiopien. Kolla på länken ovan och se om du hittar just din praktikplats.