Oscar Edström, andre ambassadsekreterare på Ekonomiska sektionen, Svenska ambassaden i Peking

I samband med att Utrikesdepartementet söker blivande diplomater (sista ansökningsdatum är 2016-11-06, men det kommer fler tillfällen) har Kinapoolen intervjuat tre diplomater med Kina-bakgrund för inspiration till den som är intresserad av att bli diplomat. Den andra diplomaten vi intervjuar är Oscar Edström, som är andre ambassadsekreterare på Ekonomiska sektionen på Svenska ambassaden i Peking.

Berätta lite om din bakgrundoscar-edstro%cc%88m

Jag studerade ekonomprogrammet med Kina-inriktning på Göteborgs Handelshögskola när det programmet nyligen hade börjat. Först studerade jag kinesiska under ett år, men kände att ”jag kommer aldrig att lära mig detta språk om jag inte åker dit”. Så jag sökte till Beijing Language and Culture University och studerade kinesiska där ett år, och fortsatte sedan på Ekonomprogrammet med inriktning på företagsekonomi med ekonomistyrning och marknadsföring. Jag har också studerat tre månader på Fudan University i Shanghai på utbyte med Göteborgs Handelshögskola. Den mesta av min kinesiska är självlärd, genom att jag pratat med folk och arbetat på kinesiska.

Hur hamnade du på UD?

Jag hade aldrig en tanke på att bli diplomat när jag studerade. Det var helt enkelt slumpen som ledde mig hit. Efter lumpen ville jag studera språk och tänkte läsa italienska, men min kloka styvmamma sa till mig att jag borde läsa kinesiska istället, för det var mer användbart. Det var därför jag sökte mig till ekonomprogrammet med inriktning kinesiska. Det var ett strategiskt val, jag tänkte att kinesiska blir ett viktigt språk och Kina ett viktigt land i framtiden. När jag väl kom till Peking tyckte jag att det var fantastiskt roligt att lära känna ett nytt land. Jag var i Peking första gången 2004/2005. Det var en särskild framåtanda och intresse för omvärlden i Peking då.

När jag väl var färdig med mina studier ville jag tillbaka till Kina, så jag sökte internships och fick en praktikplats på Exportrådet december 2009. När jag åkte iväg hade jag inte bestämt vad jag ville göra sedan, mer än att jag ville arbeta för ett svenskt företag i Kina eller med Kina. Efter praktikperiodens slut var jag inte redo att lämna Kina, så jag sökte nytt jobb och hamnade som VD-assistent på ett kinesiskt företag, som var en reklambyrå och även höll på med spelfilm. Min chef var amerikansk, men det var ett kinesiskt företag där 90 procent av de anställda var kineser. Huvudkontoret låg i Peking. Det var en skolning i kinesisk företagskultur. Det var helt annorlunda mot hur det är i Sverige. Samtidigt fick jag uppleva både de positiva och negativa sakerna i en kinesisk organisation: när stjärnorna står i rätt linje kan allt gå väldigt fort.

Denna erfarenhet öppnade upp otroliga saker för mig som jag aldrig skulle fått göra i Sverige. Exempelvis ingick det i mina arbetsuppgifter att valla runt skådespelare på olika inspelningsplatser i Kina, den mest kända jag tog hand om var Joseph Gordon-Levitt. Jag jobbade otroligt mycket, vi var tvungna att svara på mail inom en timme dygnet runt, och det var mycket hög personalomsättning på företaget. Efter ett och ett halvt år var jag en veteran på företaget. Samtidigt växte viljan att arbeta på en arbetsplats där man står upp för sådana värderingar jag växte upp med. Då dök det upp en ledig tjänst på ambassaden som lokalanställd på ekonomisektionen, så jag sökte den och fick den.

Jag trivdes på ambassaden och efter två år sökte jag in till Diplomatprogrammet, för jag ville stanna på UD. Tyvärr kom jag inte in, men gav inte upp och vid andra försöket kom jag in 2014.

Hur var det att gå Diplomatprogrammet?

När jag började där så hade jag en vanlig tjänst, som handläggare för Kina, inriktning politik, på Asien och Oceanien-enheten, och detta varvades med utbildningsperioder på 2-3 veckor fyra gånger under ett år. Att vara politisk handläggare var nytt för mig, men det var spännande och i Kina hör politik och ekonomi ihop. Sedan arbetade jag ytterligare ett år som Kina-handläggare innan jag blev skickad till Peking. Planen är att jag ska vara här 3-5 år.

Varför tror du att just du blev antagen?

Den främsta anledningen var att jag kan kinesiska. Utan den hade jag aldrig kommit in, tror jag. Det är inte så många som kan kinesiska och det var en fördel för mig. Dessutom hade jag ju arbetat på svenska myndigheter och hade lärt mig att skriva kanslisvenska. Det hjälpte också. Ovanpå det hade jag min internationella erfarenhet från Kina och praktisk erfarenhet av främjande.

Hur förberedde du dig inför antagningsprovet?

Inför första försöket ägnade jag mig åt mycket förberedelser. Jag fräschade upp min kinesiska genom att repetera tecken. Jag gick igenom gamla prov och läste på vissa saker, som vad de olika statsråden hette, olika förkortningar för FN-organisationer osv. Jag försökte hänga med i den internationella politiken och följde inte bara svensk media, utan läste Economist och Financial Times till vardags. Inför den andra gången, när jag faktiskt kom in, lade jag inte lika mycket tid på förberedelser utan kom in på mina egna kunskaper utan att plugga.

Vad har du för arbetsuppgifter idag?

Jag arbetar med samma frågor som jag gjorde när jag var lokalanställd: jag följer handelsutvecklingen Sverige-Kina, handelsfrågor generellt, jag är delansvarig för den makroekonomiska bevakningen och arbetar mycket med handelsfrämjande, framför allt inom life science och hälsovård. Jag tar även hand om ministerbesök inom dessa områden.

Trivs du på UD?

Ja, absolut. Det är svårt att tänka sig något roligare jobb. Det är trevligt folk här, en spännande blandning mellan nyanställda och erfarna diplomater, svenskar och kineser.

Har du något gott råd till någon som vill söka in till UD?

Det är viktigt att kunna ett språk förutom svenska och engelska. Kinesiska blev det för min del. Nöt in detta språk så att du blir riktigt duktig på det. Det är även viktigt att kunna bra svenska och engelska, framför allt skriftligt. Ha koll på världspolitiken, mata det intresset. Man ska helst vara intresserad av det för att söka sig till UD.

Själv är jag bättre på att tala kinesiska än att skriva och läsa, men på Diplomatprogrammets antagningsprov under de åren jag gjorde proven behövde man endast översätta en text från kinesiska till svenska.