Nils Hedberg Grimlund, andre ambassadsekreterare, Svenska ambassaden i Warszawa

I samband med att Utrikesdepartementet söker blivande diplomater (sista ansökningsdatum är 2016-11-06, men det kommer fler tillfällen) har Kinapoolen intervjuat tre diplomater med Kina-bakgrund för inspiration till den som är intresserad av att bli diplomat. Först ut är Nils Hedberg Grimlund, som är andre ambassadsekreterare med fokus på politik och ekonomi på Svenska ambassaden i Warszawa.

nils-hedberg-grimlund

Berätta lite om din bakgrund

Jag har läst kinesiska i Uppsala och har två magisterexamina: en i kinesiska och en i företagsekonomi. Dessutom har jag läst några andra kurser, som grekisk mytologi och medicinhistoria. Innan jag började arbeta på UD tillbringade jag tio år i näringslivet, där jag arbetade med kommunikationsfrågor på STF (Svenska Turistföreningen) och PR-byrån Springtime. Jag arbetade även som web-konsult och med investerarrelationer i egen regi.

Hur hamnade du på UD?

Efter nära tio år i näringslivet kände jag att det var dags att göra något nytt och jag började skriva en bok om vart Kina var på väg. Resultatet blev boken ” Kina som stormakt: utrikespolitik, strategier och paradoxer”, som gavs ut på tankesmedjan Frivärld första gången 2012. Av en slump pratade jag med en person med inblick på UD i samband med en ansökningsrunda till Diplomatprogrammet. Jag hade då massor av fördomar om UD och såg det som en plats för gamla stötar som talade långsamt utan att säga något, och där de unga hungriga placerades i baksätet. Men min interlokutör utmanade min bild av UD och jag tänkte att det väl inte skadade att söka. Det var ett mycket bra beslut, och tack och lov visade sig mina fördomar vara nästan helt felaktiga.

När man börjar på Diplomatprogrammet ska man under de första åren dels arbeta på en enhet i Stockholm, dels gå själva utbildningsprogrammet, och dels bli utskickad till en utlandsmyndighet. Vad som kommer först kan skifta. Själv arbetade jag med handelspolitik under två år i Stockholm, och gick utbildningsprogrammet under det första året, innan jag hamnade på ambassaden i Warszawa förra hösten.

Varför tror du att just du blev antagen till Diplomatprogrammet?

Jag hade turen att bli antagen på första försöket. En viktig förklaring till det är att jag kan kinesiska och tog med mig kunskaper om Kina och om politik, men minst lika viktigt var min erfarenhet från näringslivet och att jag genom min bok om Kina kunde visa att jag var van vid att skriva. Mångsidighet är en stor styrka som diplomat. Provresultaten spelade förstås också en roll. Inför antagningsprovet, som var strax efter jul, tittade jag igenom gamla prov och ägnade sedan ett par veckor åt att skumma höstens nummer av the Economist och lära mig massor av huvudstäder, stats- och regeringschefer, förkortningar för internationella organisationer och Polarpristagare. Tidigare gällde åldersgräns för att bli antagen, men det togs bort lagom till att jag sökte, annars hade jag nog varit lite för gammal.

Har du något råd till den som är intresserad av att bli diplomat?

Det viktigaste rådet är att se ansökningen som ett långsiktigt projekt och att söka många gånger. Det är inget som ligger en i fatet, men ökar chanserna att det något år ska gå vägen. Olika år efterfrågas olika kompetenser och vissa år kanske just din kompetens inte efterfrågas. Nästa år är det tvärtom. Många som blir antagna har redan arbetat ett par år på UD som vikarier och har därför viss erfarenhet. Det är förstås en styrka för dem. För mig var det en styrka att ha erfarenheter från annat håll. Tänk igenom vilket som är ditt vinnande narrativ när du söker och om du behöver komplettera med exempelvis språk, färdigheter eller andra erfarenheter för att vara trovärdig. Är du inte beredd att lära dig nya saker hela tiden skulle du ändå inte trivas på UD.

Vad gör du nu?

Sedan förra hösten arbetar jag som andre ambassadsekreterare med bland annat ekonomisk-politiska frågor på svenska ambassaden i Warszawa. Mina ansvarsområden täcker allt från mänskliga rättigheter till energipolitik. Men ute på ambassad gör man allt, och ena dagen håller jag tal på en tjusig konferens om något som var okänt för mig ett par dagar tidigare, för att dagen efter täcka upp på passexpeditionen eller ta mig an något IT-system som krånglar.

Har du användning för din kinesiska?

Just nu använder jag inte kinesiskan dagligdags, men det är ett stort plus att kunna växla över till kinesiska i kontakter med kinesiska diplomater. Kina är ett otroligt viktigt land och kineser finns överallt, självklart även i Polen. En stor del av det diplomatiska arbetet sker också i FN och andra internationella organisationer där det finns kinesiska delegationer som är viktiga att kunna kommunicera med. Jag skulle gärna arbeta i Kina i framtiden när miljön förhoppningsvis är bättre, för jag älskar ju Kina. Men jag har två små barn och vill inte att de ska få lungproblem i framtiden, så för oss blev det utmärkt att åka till Warszawa istället denna gång. Visserligen finns det luftproblem här också, men proportionerna är helt annorlunda.

Är du nöjd med ditt jobb?

Ja, jag är mycket nöjd, det är väldigt intressant och ger mycket större frihet än vad jag hade väntat mig. Och nu gör jag precis sådant på mitt riktiga jobb som jag tidigare gjorde kvällstid hemma eller under mikropauser. Det är verkligen en lyx.