Robert Quaak, Kvalitetschef på REI

Plats: Seattle, USARobert Quaak

(REI är en amerikansk, större motsvarighet till svenska Naturkompaniet)

Robert är även nybliven ordförande i Svensk-amerikanska handelskammaren i Seattle.

Hur arbetar du med Kina i ditt jobb?  

Jag har etablerat ett kontor där för mitt nuvarande företag. Det är det tredje kinakontoret jag startat för företag. Hälften av REI:s fabriker finns i Kina. Jag har arbetat med tillverkning, logistik, kvalitetskontroll, ”sourcing” mm, men även med affärsutveckling i och med Kina i nästan 20 år. Så det har blivit en del resor dit.

Hur viktigt är det för dig att kunna kinesiska i ditt nuvarande arbete?

Det har varit ovärderligt. För att sätta upp kontor krävs att man kan lagar och regler och kommunicerar med olika departement, revisorer och advokater. Kinesiskan gör att man blir tagen på mer allvar och att man får bättre service. Det blir mindre språkförbistringar och de blir helt enkelt glada att man pratar deras språk. Det har öppnat många dörrar för mig. Givetvis har det varit viktigt också när vi intervjuat och anställt personal. Det samma gäller de fabriker och företag jag jobbat med genom åren. Att sitta vid en stor middag med personer från något företag och lokala regeringsrepresentanter och kunna ge dem ”face” (ansikte) inför andra på kinesiska, har lett till fantastiska resultat och har gjort att vi har erhållit kontrakt andra inte kunnat få och skapat relationer som annars inte hade varit möjliga.  Att ha etablerat en stark personlig kontakt med personer på plats ökar ens chanser att nå framgång. Visst kan man göra affärer i Kina utan att prata kinesiska, men det är mycket svårare.

Hur länge har du läst kinesiska och var?

Jag läste i Lund från 1990 till 1993 på Öst- och Sydöstasienlinjen som det hette då. Jag har också läst kinesiska en sommar på universitetet i Xiamen och sedan ett och ett halvt år på Taipei Language Institute i Taipei, Taiwan.

Har du haft andra arbeten där du har haft användning för din kinesiska och Kina-erfarenhet?

Ja, jag har hjälpt andra företag att etablera sig på den kinesiska marknaden. Det har också ofta handlat om rådgivning for företag som funderar på att expandera till Kina. Många kineser investerar idag i Seattle och i USA. Främst investerar de i hus och lägenheter och jag får ibland förfrågan om att hjälpa till med att förhandla. Jag har dessutom arbetat med University of Washington i snart 15 år och haft en del föredrag för studenter om Kina och kinesiska. Likaså har jag varit mentor åt studenter, som vill lära sig kinesiska.

Vad har du för råd till personer som vill arbeta med Kina?

Kinesiska (eller språk i allmänhet) är en mycket bra kunskap att ha, men du behöver kombinera den med annan kompetens. Såvida du inte vill bli tolk eller liknande behöver du kombinera kinesiskan med t ex statsvetenskap, ekonomi eller andra ämnen, eller kompetens. Få arbetsgivare kommer att anställa dig bara för att du kan kinesiska. Fundera först ut vad du är bra på. Vad är din talang. Sedan lägger du till vad du är intresserad av och vad som driver dig. Om du sedan kombinerar dessa två saker och bygger upp dina kunskaper och erfarenheter runt om detta är chanserna mycket större att du får jobb och att du dessutom får jobb med något som du tycker är kul.  Det tredje som man ska tänka på är att nätverka. Kör stenhårt med dessa tre saker. Bygg upp CVn och uppdatera LinkedIn, och inrikta den på Kina och på dina erfarenheter och kunskaper. Gå med i organisationer som inriktar sig mot Kina, kom med på utskick av nyhetsbrev, tryck upp visitkort, var modig och låt inte ett nej slå ned dig. Var vänlig, öppen och positiv. Träffa folk och hitta nya vänner. Kinesiskan i allt detta är många gånger det som urskiljer att just du syns mer än andra och att just du har större chans att få ett arbete eller nå framgång.